Научих – че не можеш да накараш някой да те обича. Можеш само да бъдеш някой, който може да бъде обичан. Останалото зависи от другия.

Научих – че без значение колко те е грижа, на някои хора просто не им пука.

Научих – че отнема години да изградиш доверие, и само секунди да го разрушиш.

Научих – че не е важно какво имаш в живота си, важното е кого имаш в живота си.

Научих – че можеш да разчиташ на обаянието си около петнайсет минути. След това е по-добре да знаеш нещо.

Научих – че не трябва да сравняваш себе си с най-доброто, което другите могат да направят, а с най-доброто което ти можеш да направиш.

Научих – че не е важно какво се случва с хората, важното е какво правят те по въпроса.

Научих – че за секунда можеш да извършиш нещо, заради което ще те боли цял живот.

Научих – че колкото и прецизно да режеш, винаги ще има две страни.

Научих – че отнема много време, да станеш човека който искаш да бъдеш.

Научих – че е много по-лесно да реагираш, вместо да помислиш.

Научих – че трябва винаги да се разделяш с тези които обичаш с думи на любов. Може пък това да е последният път когато се виждате.

Научих – че можеш да продължиш напред дълго, след като си решил че повече не можеш.

Научих – че сме отговорни за това, което правим независимо какво чувстваме.

Научих – че или контролираш отношението си към хората или то те контролира.

Научих – че понякога трябва да поставиш човека преди неговите действия.

Научих – че няма нужда да променяме приятелите си, ако разберем че приятелите се променят.

Научих – че не трябва да бъдем толкова настоятелни, да открием някоя тайна. Тя може да промени живота ни завинаги.

Научих – че двама човека могат да гледат едно и също нещо, а да виждат нещо съвсем различно.

Научих – че колкото и да се опитваш да защитиш децата си, все нещо ще ги нарани и това ще нарани и теб.

Научих – че има много начини да се влюбиш и да останеш влюбен.

Научих – че независимо от последствията, тези които са честни със себе си стигат по-далеч в живота.

Научих – че независимо колко приятели имаш, ако ти си тяхната опора, ще се чувстваш самотен и изгубен, когато те са ти най-нужни.

Научих – че живота ти може да бъде променен за часове, от хора които дори не те познават.

Научих – че дори когато мислиш, че нямаш какво повече да дадеш, когато приятел повика за помощ, ти ще намериш сили да помогнеш.

Научих – че писането, както и говоренето, може да облекчи емоционалната болка.

Научих – че парадигмата в която живеем, не е всичко което ни е предложено.

Научих – че заслугите на стената не ни правят почтени човешки същества.

Научих – че хората на които държиш най-много в живота ти биват отнети твърде рано.

Научих – че, въпреки че думата „любов“ може да има много различни значения, тя губи стойност, когато се употребява прекомерно.

Научих – че е трудно да се определи къде да се тегли чертата, между това да бъдеш добър и да не нараниш чувствата на хората и това да защитаваш това, в което вярваш.

Научих – че понякога хората, които очакваш да те ритнат докато си на земята, ще бъдат тези които ще ти помогнат да станеш пак.

Научих – че понякога когато сме ядосани имаме право да бъдем ядосани, но това не ни дава право да бъдем жестоки.

Научих – че истинското приятелство продължава да расте дори през големи разстояния. Същото се отнася и за истинската любов.

Научих – че понеже някой не те обича по начина, по който ти искаш да те обича, това не означава че не те обича с цялото си сърце.

Научих – че зрелостта много повече зависи от това какъв опит си придобил и какво си научил от него, и много по-малко от това колко рожденни дни си празнувал.

Научих – че никога не трябва да казваш на дете че мечтите му са невъзможни или странни. Малко неща са по-унизителни, а и каква трагедия би било, ако ти повярват.

Научих – че семейството ти няма винаги да подкрепя. Може да изглежда странно, но хора с които не си роднина могат да се грижат за теб и да те обичат и да те научат отново да вярваш на хората. Семействата не са биологични.

Научих – че колкото и добър приятел да ти е някой, той ще те наранява от време на време и трябва да му прощаваш за това.

Научих – че не е достатъчно да ти простят другите. Трябва да се научиш ти самият да си прощаваш. Научих – че независимо колко лошо ти е разбито сърцето, света не спира заради мъката ти.

Научих – че произходът и обстоятелствата може да са повлияли на това кои сме, но не са отговорни за това кои ще станем.

Научих – че понякога когато приятелите ми се карат, се налага да взема страна дори и да не искам.

Научих – че само защото двама човека се карат не значи, че не се обичат. И че само защото не се карат, не значи че се обичат.

http://www.osinoviavane.com/index.php?id=32&option=com_content&task=view 

Изследване по поръчка на Искам бебе и Зачатие
12 практики, които трябва да прекратите още сега
Една статия за „трудните“ деца
За какво най-много съжаляват хората на прага на смъртта
Хипноза при тревожни разстройства
Да се запознаем с хипнозата

Емоционална интелигентност и модела Гордън/Линда Адамс Президент на Gordon Training ...

Емоционална интелигентност и модела Гордън/Линда Адамс Президент на Gordon Training International
Много проучвания през последните години сочат, че Емоционалната интелигентност, наричана още Емоционален koефицент”EQ”(Emotional Quotient), e по-важна от Коефициента на интелигентност” IQ”, що се отнася до постигането на успех както като личности, така и в поддържането на успешни взаимоотношения у дома, на работа, в училище.

Dr. Peter Salovey и Dr. John Mayer дефинират понятието Емоционална интелигентност като умение да:
• Разпознаваме емоциите, както нашите собствени така и на другите;
• Разбираме, управляваме и изразяваме нашите емоции;
• Чуваме и разбираме чувствата на другите;
• Изграждаме и поддържаме успешни взаимоотношения с другите.

В основата на модела Гордън е идеята и убеждението, че за хората е небходимо да са емоционално интелигентни, както и че могат да научат уменията нужни за постигане на тази цел.
Ние всички искаме нещо повече от оцеляване и задоволяване на физическите си нужди, искаме да задоволим нужди от по-висок порядък, такива като самоактуализация, усъвършенстване, успех както и искаме ефективни и трайни взаимоотношения с родители, партнъори, деца, колеги и приятели.

Това са универсални човешки нужди.
Фактът че осъзнаваме важността на емоционалната интелигентност в нашия живот не е достатъчен. Това е причината програмите по модела Гордън да са базирани върху усвояване и практикуване на умения за общуване и разрешаване на конфликти. Ние не говорим само колко е важно да бъдем емпатични слушатели, да се саморазкриваме ефективно или успешно да разрешаваме конфликти, ние предлагаме доказани техники за това точно кога и как да се използват уменията и осигуряваме време и възможност на участниците да ги практикуват.

Какво научихме
Преди 50 г, когато Д-р Томас Гордън преподаде своя първи курс Трениране на Успешни родители, за милиони хора от различни култури по света, от бедни до богати, уменията за общуване и разрешаване на конфликти станаха част от ежедневието им.Видяхме че модела Гордън е приложим към всеки, без значение възраст, професия, образование, култура. Ние също научихме, че е приложим към всякакъв вид взаимоотношения.Той дава на хората увереността и умението да се справят дори и с най-сложните ситуации независимо дали междуличностни или вътрешнопсихични.

Когато се научим да се познаваме, да мислим за себе си вместо да търсим другите за отговори на нашите проблеми и когато се доверяваме на нашата собствена преценка вместо да разчитаме на другите, ние се чувстваме силни и ефективни личности и се харесваме повече.
Когато усвоим уменията за общуване, ние общуваме ясно и откровено, действаме сходно с нашите чувства и мисли, честни и открити сме, ние поемаме повече лична отговорност за нашите нужди, вярвания и избори, във връзка сме с това, което е важно за нас.Започваме да се освобождаваме от това да сме зависими от очакванията и одобрението на другите.
Когато се научим да слушаме другите с емпатия, ние подсилваме и задълбочаваме взаимоотношенията си с другите, помагаме им да достигнат до свои решения, да използват своя потенциал, както и стимулираме и растежа на двете страни във взаимоотношението.

И когато научим умението за поддържане на ефективни взаимоотношения с другите, ние можем да живеем и работим в среда, в която всеки може да избира и да живее според своето призвание.

Линда Адамс
Президент на Gordon Training International
Съпруга на Д-р Томас Гордън

otzivi