Базово човешко желание е да искаш да създадеш семейство и естествено да продължиш любовта между теб и партньора ти чрез създаване на поколение.

Да не можеш да забременееш, когато искаш обаче, може да е една от най-болезнените кризи, с която може да се сблъска едно семейство.

Ако имате репродуктивни проблеми, изживяли сте спонтанен аборт или сте загубили бебе, вие сте преминали през репродуктивна травма – може да се чувствате потиснат, тревожен или да преживявате огромно чувство на загуба.

Може да се чувствате паднали духом, че не контролирате живота си или да се чудите „Защо на нас?”

Връзката с партньора може да под огромно напрежение и да се чувствате претоварени от решения за асистирани репродуктивни технологии като инвитро, донорство на генетичен материал или заместващо майчинство.

Може също да минавате през решение дали осиновяването може да е правилната стъпка за вас или е по-добре да останете без дете.

С толкова много възможности за изход от ситуацията е нормално да се чувствате объркани. Вашата репродуктивна история от вътрешен разказ за надежда, мечти очаквания за дете се е превърнала в кошмар.

Семеен център Майя е специализиран център за емоционално консултиране и психологическо въздействие на състоянията, през които преминават семействата с репродуктивни проблеми.

Красимира Иванова, психолог и семеен консултант, която е преминала през своята собствена репродуктивна травма е човекът, който провежда емоционално и психологично консултиране на мъже, жени или двойки които преминават през:


- Проблемно забременяване;
- Спонтанен аборт или мъртво раждане;
- Нужда от донорство на генетичен материал;
- Осиновяване;
- Усложнение при износване на бременност;
- Преждевременно раждане;
- Следродилно приспособяване.

Семеен център Майя е специализиран в оказване на психологическа и емоционална подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. От 2010 г Красимира Иванова е психолог-консултант към психологическата програма на фондация Искам бебе и работи индивидуално, семейно и групово с хора с репродуктивни проблеми.
Центърът поддържа и страницата „Психология и репродуктивно здраве“ във фейсбук.

Групи за емоционална подкрепа и споделяна на жени с репродуктивни проблеми към Психологическата програма на фондация Искам бебе и финансирани от Искам бебе

2015 година Първа група за емоционална подкрепа и споделяне на жени с репродуктивни проблеми в гр. Сливен;

2014 година Първа група за емоционална подкрепа и споделяне на жени с репродуктивни проблеми в гр. Димитровград;

2013 година Трета група за емоционална подкрепа и споделяне на жени с репродуктивни проблеми в гр. Стара Загора;

2012 година Втора група за емоционална подкрепа и споделяне на жени с репродуктивни проблеми в гр. Стара Загора;

2010 – 2011година - Първа група за емоционална подкрепа и споделяна на жени с репродуктивни проблеми в гр. Стара Загора

How to have a baby – Overcoming infertility
Глава 33: Емоционалната криза на стерилитета
29 May 2010

Известният лекар Уилям Ослър казва, че хората имат две изначални (основни) желания – да получават и да дават. Да имаш собствено семейство е универсална мечта. Но тази мечта може да се превърне в кошмар за двойките, които имат затруднения да създадат собствено дете и проблемът стерилитет е вероятно да предизвика много болезнени и трудно преодолими емоции. Стерилитетът е като хронична болест, която изчерпва много от психичните и финансови ресурси на двойката и отнема значително количество време, пари, физическа и емоционална енергия.

Емоционален отговор на проблема стерилитет

Всеки човек преживява невъзможността да създаде дете по собствен (различен) начин, в зависимост от ситуацията, емоционалната сила и копинг стратегиите, които владее и личностните си качества. Преди, по време и след приключването на някаква терапия при стерилитет, можете да очаквате силен емоционален шок. Затова е по-добре да се приготвите за този труден период и с емоционална подкрепа и добра психическа подготовка да намалите успешно потенциалната болка.

Откриването, че имате проблем със забременяването

otzivi